ceturtdiena, 2014. gada 26. jūnijs

Rukolas saláti ar fetas sieru un gurki


Mani pedeja laika top salatini,kas parasti sastav no 3 sastavdalam. Loti atri pagatavojami,un bez saubam garsigi un neparprotami veseligi. 
Loti labi iet kopa ar merci (olivella virgen extra+ citrona sula vai vinogu etikis,ari ar balzamako garso labi). Var klat nelikt ari neko,un lai tada gadijuma salati butu "slapji", tad pec nomazgasanas tos notecina caurduri un lidz galam neizgriez salatu "masina" (tiesam nezinu ka latviski to pareizi sauc  :D)).
Vel gribu piebilst,ka nekadas ipasas proporcijas neieveroju. Parasti uz 100 g rukolas nemu 1 mazo gurki un 2 e.d. fetas siera.

Vajadzigs:

- rukola,
- gurkis,
- fetas siers
-merce (ja vajadzigs)

Pagatavosana:

Sajauc rukolu ar sagrieztu gurki un sadrupinatu vai sagrieztu (ka labak tik) fetas sieru. Visu sajauc un ja grib,parlej ar merci. Gatavs! 

svētdiena, 2014. gada 22. jūnijs

Sautéta dorada Vidusjúras gaumé


Soreiz izvelos doradu sautet un pirms tam vel zivtinu iemarineju,lai labak sasucas garsas.

2 porcijam:

- 2 nelielas doradas,
- 1 citrona sula,
-  1 t.k. riveta citrona mizina,
- paris timiana zarini (man bija svaigi),
- tejkarote rozmarina skujinas (man bija zaveti),
- citronpipari,
- viena neliela lauru lapa (man bija sausa un saberzta),
- skipsna kanela,
- 1 edamkarote olivellas (drosi var ari vairak),
- 4 kiploka daivinas (2 saplacinatas, 2 smalki sagrieztas),
- 1/2 sipola

Pagatavosana:

Doradu iztira un nomazga.
Taisa marinadi,sarivejot no puses citrona mizinu un izspiez ari citrona sulu. Pievieno olivellu.2 kiploka daivam nonem mizu un kiploku smalki sagriez,parejas 2 kiploka daivas saplacina ar plaukstu vai nazi. Sagriez sipolu un ar rokam saberz lauru lapu. To visu pievieno citrona sulai un olivellai. Pieliek citronpiparus, rozmarinu, timianu un visu labi samaisa. Ja nepieciesams, liek ari sali. 
Ar so maisijumu ierive doradas,liek trauka, uzliek slogu un liek ledusskapi uz paris stundam nostaveties.
Saute no abam pusem panna ar vaku kamer gatavs. Pasniedz karstu,labi garso ar risiem (man bija risi+lecas).

otrdiena, 2014. gada 17. jūnijs

Salda auzu parslu putra ar augliem un ogam


Tiesam,tiesam,jau otro menesi pec kartas mana brokastu menu ka saldais  ir auzu parslu putra ar augliem un ogam. Vitaminu un visa veseliga spridzeklitis jau pasa rita agruma.Tiesam galvu reibinoss gardums. 

Vajadzigs:

- sauja pilngraudu auzu parslas,
- puse saujas rozines,
- puse banana,
- skipsna kanela,
- tejkarote medus (man apelsinu ziedu)
- paris zemenes,
- 1 kivi,
- sauja mellenes,
- tejkarote seklinas (man saulespuku+kirbju+ciedru rieksti)

Pagatavosana:

Liek traucina auzu parslas un rozines.Aplej ar karstu udeni un uzliek vaku,lai labak ievelkas. Tad liek klat bananu un saspiez to ar daksu. Pievieno sagrieztas zemenes, kivi,seklinas,mellenes, parlej ar medu,uzkaisa skpisnu kanela,samaisa un gatavs esanai.


Asa auzu parslu "putra" ar parmezana sieru


Drosi,ka katram ir savs auzu parslu putras pagatavosanas veids. Ari man. Jasaka,ka ar putru gan man asocijas kaut kas  lipigi kepigs un ne visai garsigs, bet patreiz gan nenak prata neviens cits vards ar ko aizstat "putra".
Veids,ka es gatavoju jau entos gadus "putru", nemaz nav putra, jo es to nemaz nevaru. Apleju ar verdosu udeni,uzlieku vaku (ka kafijai,kaut mans virs sausminas par sadu kafijas pagatavosanas veidu :D)) Rezultats ir fantastisks- nav kepiguma un saglabajas vel vairak visa vertiga.

Bez tam man patik palutinat garsu karpinas, tadel ik ritu taisu 2 veidu auzu parslu putras. Viens ir asais variants,otrs saldais. Jasaka,ka asajam variantam esmu izmeginajusi klat likt visvisadus sierus,sakot no zilajiem un biedzot ar Philadelfijas tipa sieriem. Tacu vislabak tomer man patik ar parmezna sieru. Katra zina, ar sieriem var eksperementet lidz atrod savu isto! :)
Parasti porcijai izmantoju tikai 25 g parslas. Izskatas maz, bet tik satigi!

Vajadzigs:

- auzu parslas (manas favoritu ir pilngraudu auzu parslas),
- paris pilieni tabasko merces,
- rivets parmezana siers

Pagatavosana:

Liek traucina auzu parslas, aplej ar udeni. Udeni lej tik, cik skidru "putru" gribas. Es parasti leju tik,lai apnem visas auzu parslas,pie kam tas uzsuc sevi udeni un skaisti piebriest. Uzliek vaku,lai piebriesanas process notiek atrak. Pa to laiku sarive sieru,ar ko apkaisa putru un uzpilina paris pilienus "Tabasco". Gatavs!

svētdiena, 2014. gada 15. jūnijs

Ar kiploku karamelizeti baklazani austrumu gaume


Kad apnikusi Vidusjuras virtuve, tad parmainas pec gatavoju edienu austrumu gaume ka piemeram  sos baklazanus.

4 porcijam:

- 4 nelieli baklazani,
- 7 e.k. ellas,
- 4 kiploka daivas,
- sipols,
- 6 t.k. brunais cukurs,
- 6 t.k.sojas merces,
- 6 t.k. abolu etikis,
- 1 e.k. sausais "jerez" vai kads cits aromatisks vins

Pagatavosana:

Baklazanus griez uz pusem un pec tam velreiz gareniski,sagriezot aptuveni 3 cm lielos gabalinos.
Wok panna lej 3 e.k. ellas un apcepj pusi sagrieztos baklazanus.Kad apcepusies, iznem un liek virtuves papira dvieli nosusinaties (lai iesuc "lieko" ellu). Pec tam panna atkal lej parpalikuso ellu un apcepj taja otru dalu baklazanus un kad gatavi,atkal liek uz virtuves papira dviela.
Parpalikusaja ella apcepj smalki sagrieztu kiploku,sipolu. Tad pievieno sojas merci,etiki un jerez, pec ka liek ieksa rezrevetos baklazanus un visu kopa cepj kadas 3 inutes,lidz visa merce iesukusies.
Pasniedz ar baltajiem risiem.

Grileta dorada austrumu gaume




Virs parnesis majas lomu- kadas 30 doradas- lielakas un mazakas. Ne,ne jau pasa sazvejotas, bet no vietejiem zvejniekiem iegadatas. Nu jau vairak ka puse iztiritas un saliktas saldetava. Un,kad apnik doradas Vidusjuras gaume, tad nodomaju,ka ta ka deretu tas iemarinet un pagatavot savadak, piemeram austrumu gaume. Marinesanas veidu smelos no gards ka nenoesties bloga.

Vajadzigs:

- 4 nelielas doradas
- 1 citrona sula
- rīvēta 1/2 citrona miziņa
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 tejkarotes rivetas ingvera saknes
- 1 t.k. karijs
- 1/2 t.k. kanēlis
- 3 ēd.k. sojas mērce
- 1 ēd.k. brūnais cukurs 
- 1- 2 tejkarote ellas (var ari vairak)
- sāls, ja nepieciesams 

Pagatavosana: 

Sagatavo marinadi, sajaucot visas marinadei nepieciesamas sastavdalas uz ar ieguro marinadi parlejot ierive doradas. Saliek doradas trauka, uzliek slogu (lai garsas labak ievelkas) un atstaj marineties. Idelali atstat uz nakti, ja ne, tad uz paris stundam noteikti. 
Kad doradas samarinejusas, nem grilpannu, kartigi to uzkarse un liek virsu doradas. Kad doradas apcepusas no vienas puses, uzmanigi apgriez uz otru pusi.
Pasniedz karstas,apkaisot ar sakapatiem koriandru+petersiliem
Labi garso kopa ar risiem.

sestdiena, 2014. gada 14. jūnijs

Darzenu sacepums jeb variacija par caponata alla siciliana


Kad galigi nav laika stundam stavet virtuve un gatavot, tad  domaju,ko lai pagatavo tadu,kas deretu ilgakam laikam. Ara ir vasara un man gribas kaut ko vieglu un no darzeniem. Pirmais kas nak prata ir,ka japagatavo siciliesu kaponata caponata. Kaponatu es saucu par darzenu vinigretu,kas edams gan sita,gan auksta veida.Tacu nav man soreiz ledusskapi visi kaponatai paredzetie darzeni, uz veikalu skriet pec selerijas negribas,tadel varieju,iztiekot bez selerijas kata un klat lieku to, ko kaponatai parasti klat nelieku, t.i., sampinjonus un cukini. Iznakums ari labs,tacu jaatzist, ka man pietruka selerija, jo  ta piedod  ipasu garsu,tadu ipasu darzenu skabuminu, ko nedz ar citiem darzeniem, nedz ar kaut ko citu ara nevar dabut (runa iet par garsas niansi :) )
Sis darzenu sacepums edams gan silta,gan austa veida un ledusskapi uzglabajams vairakas dienas. Liekams gan uz maizes, gan jaucams ar pastu,risiem,kartupeliem..ideali sapas ar zivim,olu, galas edieniem..vai edams tapat bez neka. Tiesam ideals gan ka pamatediens,gan ka piedeva.

Izmantoju:

- 4 baklazani,
- 2 cukini,
- 3 tomati,
- sipols,
- 6 kiploka daivas,
- 500 g sampinjoni,
- sauja melnas olives bez kauliniem,
- nedaudz maiga olivella cepsanai (tatad ne virgen extra),
- 2 edamkarotes kaperi,
- 6 edamkarotes avenu vina etika,
- tejkarote cukura

Pagatavosana:

Griez baklazanu uz pusem,tad velreiz katru pusiti uz pusem un sagriez nelielos gabalinos. Ja aizdomas,ka baklazans rugts, tad liek to salsudeni uz 15- 20 minutem, jo salsudens "izvelk" rugtumu,ja tads ir. Panna liek pavisam nedaudz olivellas un uz lielas uguns,ik pa laikam apmaisot apcepj sagrieztos baklazanus.  Es cepu 2 piegajienos,lai no si daudzuma izceptos vienmerigi. Kad viss sacepts, rezerve.
Talak sagriez cukini un tapat ik pa laikam maisot uz lielas uguns apcepj ari to.Rezerve.
Talak apcepj kiploku un sipolu.Kad apcepusies,tad pievieno sagrieztas senes. Kad udens iztvaiko, liek sagrieztus tomatus un nedaudz cukuru,ja vajag,ari sali un piparus.Liek ari sagrieztas olives un kaperus (ieprieks noskalotus zem tekosa udens). Pievieno avenu etiki un talak klat liek rezerveto baklazanu un cukini. Visu samaisa un vel kopa pasaute lidz garsas sajaukusas un avenu etikis iztvaikojis.