sestdiena, 2011. gada 8. oktobris

Tomátu ieváríjums




Viendien sagribéjás májás  uzvárít tomátu ieváríjumu, bet nevis "parastu"- kádu mums te to tirgo veikala plauktos, bet tádu riktígo ar "rozíníti". 

Paskirstíju vienu pavárgrámatu un nolému izméginát tomátu ieváríjumu DAR (Dienvidáfrikas Republika) gaumé. Grámatá gan tas nebija minéts ká ieváríjums, tacu man labpatikás nodévét so piedevu par ieváríjumu.

 Garsa ká riktígá garsu karuselí- tádu ieváríjumu daudz i neapédísi- riktígi ass un  salds, un nedaudz skábens. Lai arí sastávdalas pavisam atskirígas, bet asuma ziná man atgádinája kaut kad sen atpakal ésto pikanto Latvijas "Víriesu zapti".

Eksperementéjot kimenes, fenheli un koriandru uz recepté norádíto  daudzumu samazináju par pusi tejkarotes mazák neká bija norádíts un izmantoju svaigas dateles.


4 personam nepieciesams:

-100 g dateles (drosi var ari vairak),
-600 g tomati,
-3 e.k.malta ingvera,
-1 sipols,
-2 kiploka daivas,
-2 t.k.zemesriekstu ella (deres ari sezama vai kada cita ar riekstainu garsu),
-1 t.k.malts fenhelis,
-1 t.k.malts koriandrs,
-2 e.k.maltas kreicnaglinas,
-saldinatajs pec garsas vai uz so daudzumu 2 e.k.brunais cukurs,
-2 gab.kanela standzinas,
-2 gab.lauru lapas,
-1 t.k.malta kurkuma,
-naza gals sals,
-malti kajenas pipari (pec garsas),
-5 e.k.avenu etikis

Pagatavosana:

Tomatus iemet uz paris sekundem verdosa udeni,nonem mizu, sagriez kubicinos kopa ar datelem un sajauc ar ingveru.

Sipolu, kiploku sagriez gareniskas skaidinas un apcepj panna, zemesriekstu ella.

Tad liek klat tomatus ar datelem.Visu kartigi izmaisa un tad liek klat kimenes, fenheli, koriandru, kreicnaglinas, saldinataju, kanela standzinas, lauru lapas, kurkumu, kajenas piparus.

Visu labi samaisa un tad pielej klat avenu vina etiki. Pec tam cepj 25 minutes uz lenas uguns. Kad gatavs,iznem kanela standzinas un lauru lapas. 
Edams gan silts, gan auksts.

Buen provecho!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru