sestdiena, 2013. gada 9. februāris

Buñuelos de viento (véja bumbas jeb spánu virtuli)


 Pufígi,viegli, gaisígi un fantastiski garsígi. Vájprátígs naskis, ar kuru ir lídzígi ká ar sémuskám- kad iesák colkát , grúti apstáties :))

Tiesajá tulkojumá no spánu valodas bañuelos de viento nozímé véja bumbinas. Citiem várdiem sakot, sis ir ponciku vai virtulu spániskais variants. Arí citás pasaules malás gatavo véja bumbas- Izraélá, Filipínás. Meksiká arí iecieníti bañuelos de viento, tikai tur tos pársvará gatavo no kukurúzas miltiem un klát liek anísa likieri. 

 Sie "ponciki" savu nosaukumu "véja bumbas" ieguvusi vairáku iemeslu dél.  Iemesti ellá, tos piepús véjs un péc tam véjs dancina virtulus ellá tá, ka tie pasi griez sevi ap asi.

Spánijá virtuli skaitás ká desrts, smalkmaizíte, kuru var arí pildít. Virtuli parasti májás tiek gatavoti uz visám sant (svéto) dienám un tos tápat ká churros, párdod ielu tirgotáji .

Jásaka, ka lai arí recepte ir loti viegla, vajadzígas iemanas, lai jau no pirmás reizes izceptu sos virtulus perfektus. Precízák- ir jázina sádi tádi knifini. 
Pirms uzdrosinájos ievietot so recepti savá májas lapá (ar normála paskata virtuli), vajadzéja kártígi piesauties un bumbinas cept daudzas reizes.



21 véja bumbinasi nepieciesams:
(bumbinas parasti taisa mazinas, lai   diametrá tás bútu 3cm)

- 60 g kviesu milti,
- 2-3 olas,
- 140 ml piens,
- 20 g cukurs,
- 1/2 pacina (9 g) cepamais pulveris (izmantoju "Royal"),
- 1 t. k. sáls,
- 25 g sáls,
- ella cepsanai

Pagatavosana:

Katliná lej pienu, pievienojot sviestu, cukuru un sáli. Maisa un gaida, kad uzvárísies. Tikko ká uzvárás, pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un ar koka karoti maisa. 
Nonem katlinu no uguns un turpina maisísanu. Míklai jásanák ká bumbai, tapéc jámaisa tik ilgi, kamér míkla atlec no katla dibena vai citiem várdiem runájot, míkla pati iztíra katlinu.  

Tad pievieno pirmo olu un sák maisít. Te míkla strádá ká súklis (svamme)- tai jáiesúc seví ola. Kad pirmá ola iesúkusies, pievieno otro olu. 
So ponciku masai jábút skidrai, bet stingrai. Ja nepieciesams, pievieno treso olu un atkal iemaisa míklá.

Uzkarsé ellu tá, lai tá nebútu par karstu un par aukstu. Tad ar divu karosu palídzíbu liek ellá virtulus. Lai párliecinátos, ka ellas temperatúra ir ístá, iesaku sákumá ielikt tikai vienu virtuli un paskatíties vai tas spés piecelties un piepústies, bet pécák sevi apgriezt rinkí.
Kad atrasta ístá ellas temperatúra (uz manas plíts tá ir Nr. 6-7), tad liek ieksá poncikus. Jánem vérá, ka vituli palielinásies izméros un péc tam tiem vél vajadzíga vieta, lai apgrieztos, tádél tos neliek ciesi vienu pie otra.

Kad virtuli gatavi, tos ar putu karoti iznem árá un liek uz papíra dviela, lai notek lieká ella.
Uz trauka izber cukuru, apvilá virtulus un éd nost!

Fotorecepti soli pa solim var apskatít SEIT




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru