pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

Kartupelu biezena un maltás galas gratiné


Karupeli un maltás galas mérce man asociéjas ar padomju laikiem. Ne tikvien tádél, ka to varéja dabút édnícás vai skolas virtuvé. Kartupeli ar maltás galas mérci bija pirmais édiens, kas tika gatavots arí darbmácíbas stundá. Jásaka, ka nebija nemaz tik slikti kad ést gatavosanas prasme, tápat ká rokdarbi, tika mácíti  jau skolas laiká. Spánijá, pieméram, tádas májturíbas nemaz nav. Ja vecáki kaut ko saviem bérniem iemáca tad ir, ja ne, tad neká. 
Soreiz taisu so paédienu tádá ká uzlabotá versijá- gratinéju. Man liekas, ka tá smukák ir pasniegt édienu un garso arí loti labi.

Vajadzígs:

- 400 g liellopa maltá gala (protams, var bút arí cita un jaukta),
- 1 kg kartupelu,
- 150 g kremígs svaigais siers (pieméram, Philadelphia),
-120- 150 ml piens,
- 1 sípols,
- 100 g rívéts siers (man soreiz 4 sieru maisíjums),
- oregano,
- sáls,
pipari,
- nedaudz taukvielas

Pagatavosana:

Uzvára údeni, pievienojot nedaudz sáls un kad údens uzvárás, liek ieksá nomizotus kartupelus. 
Nelielá taulvielu daudzumá apcepj sagrieztu sípolu un kad tas klúst zeltains, pievieno malto galu. Cep, lídz gala gatava un tad pievieno sáli, piparus.Tálák nonem pannu no uguns un liek ieksá svaigo sieru.
Kad kartupeli míksti, nolej údeni un kartupelus sastampá, pievienojot pienu, sáli un piparus. Ja grib gaisígu biezputru, tad ar mikseri uzputo.
Tálák nem cepamtrauku un apaksá liek maltás galas masu, párkaisot ar oregano.Virsú liek kartupelu masu un to visu párkaisa ar sieru.
Liek cepeskrásní un kad siers pakusis un ieguvis zeltaini brúnganu nokrásu, gratiné gatavs.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru