svētdiena, 2012. gada 17. jūnijs

Tapenade (Olivada)


Tapenáde (Spánijá to sauc arí par olivada) ir Vidusjúras  regionam raksturígs biezenis, kur nemainígi ieklautas trís sastávdalas- olíves un olívella, kaperi un ansovi. Latviesu prátam nedaudz dívaini, ka ja jau olíves, tad kádél vel papildus pievienot olívellu? Tacu táda nu ir klasiskás olivádes (tapenádes) recepte. Protams, ka gatavojot so biezeni, var nelikt klát olívellu, un es parasti tik tiesám to nepievienoju vai pievienoju loti minimáli tikai viena iemesla péc- jo ellá ir loti daudz kalorijas. Rezultáts gandríz táds pats- tikai masa nedaudz stingráka. 

Kur izmantot tapenádi? Pársvará to ziez uz maizes (garsígi ar siltu, kraukskosu maizíti). Tapenáde iet kopá ar míkstajiem sieriem (pieméram, mocarella, ricotta u.c.). Arí ar dárzeniem- gurkiem, tomátiem, baklazániem u.t.t. Tapenádi kombiné arí ar augliem, pieméram, ar greifrútu, bumbieriem u.c. Tapenáde nereti tiek pievienota arí salátos. Ar tapenádi tiek píldítas arí zivis, cepesi. Tá ká tapenádes pielietojums ir loti plass.

Klasiskajá tapenádes recepté tiek nosauktas olívu skirnes, no kurám gatavo tapenádi, un pársvará tás ir melno (tumso) olívju skirnes. Tacu tapenáde ir garsu karuselis, un Vidusjúras virtuvé ir arí zalo olívu tapenáde, ká arí zalo un melno olívu tapenáde. Arí ar pievienotajiem ingredientiem te var kombinét. Pieméram, Spánijá Andalúzijas regioná izplatíta ir tapenáde ar tunci. Tápat arí ir izplatítas tapenádes ar tomátiem, fetas sieru u.c.

Seit klasiskás tapenádes (olivádes) recepte:

- 200 g melno (tumso) olívju,
- 50 g ansovu (konservéti olívellá),
-120 ml virgen extra (augstáká labuma) olívella,
- svaigi malti melnie pipari

Pagatavosana:

Visas sastávdalas saliek kopá,  sablenderé un gatavs!

¡ Buen provecho!

P.S. Un arí klasiskajai tapenádei (olivádei), atkaríbá péc regiona, ir nelielas atskiríbas- citur tiek pievienots kiploks, vai garsvielas (pársvará jau timiáns).





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru