svētdiena, 2012. gada 3. jūnijs

Garbanzos con naranja



Mazliet vairák neká pirms 10 gadiem Latvijá nebija nopérkamas nedz lécas, nedz skeltie zirni un tos man ká lielu dárgumu sad- tad atveda no árzemém. Un, kad veikala plauktos tomér nonáca sie aizjúras brínumi, uz skelto jeb krokoto, jeb aunu zirnu pakám parádíjás uzraksts "turku zirni", uz sarkanajám lécém "turku lécas", bet uz tumsajám (brúnajám) lécám- Kanádas lécas. Iespéjams, ka sie produkti tika uz Latviju importéti tiesi no sím valstím un tapéc arí radás sádi nosaukumi. Bet, lai ká arí nebútu, Vidusjúras virtuvé jau no sen seniem laikiem tiek izmantotas gan lécas, gan skeltie zirni. Pie mums, Spánijá skeltos zirnus sauc par garbanzos, bet Itálijá ceci.

Skeltie zirni man jau no laika gala skiet gana garsígi. Esmu novérojusi, ka tie sniedz lielu sáta sajútu. Un vispár, tie ir baigi labie, jo ir bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, vitamīniem A, B1, B2, B6, C, folijskābēm, mikroelementiem un minerāliem (selēna satura ziņā nuts ir pirmajā vietā starp pākšaugiem). Nuts ir lielisks proteīna avots, tas regulē glikozes līmeni asinīs, palīdz kontrolēt apetīti, tā sastāvdaļas dod ādai elastīgumu un veselīgu izskatu. Šis pākšaugs lieliski regulē zarnu trakta darbību un uzlabo smadzeņu darbību.

Soreiz man tapa átrie saláti, izmantojot konservétos zirnus.


Vienam izsalkusam édájam nepieciesams:

- skeltie zirni (cik nu attiecígi vélas  porcijá)
- puse apelsína
- saiskítis pétersílu,
- mazliet sarkaná sípola

Mércei:

olívella + vínogu etikis+ sáls, pipari péc garsas

Pagatavosana:

Ja izmanto konservétus skeltoz zirnus, tad konservéto údeni nolej, ieliek zirnus caurdurí un kártígi nomazgá. Sagriez pétersílus sípolu. Nomizo apelsínu, ja vélas, nonem daivám plévi un sajauc ar zirniem un pétersíliem, ká arí sípoliem. Párlej ar mérci un gatavs!
Apelsínu skéles, ja vélas, var arí sagriezt 2-3 gabalinos.

¡ Buen provecho!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru