pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

Siltais salátu vinigrets ar lucernu,kazas sieru, un závétiem augliem



Lúk, vél vieni saláti Vidusjúras gaumé. Runájot par lucernu, tás nosaukums cēlies no latīņu valodas, un tā nozīme ir ”lampa”, ”abažūrs”. Lucerna pasaulē ir viena no vecākajām kultūrām, tai skaitā arī kā lopbarība. Tai ir gadsimtu reputācija, kā pārtikai, kas bagāta ar uzturvielām. Lucernas dzimtene ir Vidusjūras reģioni, bet tā ir plaši kultivēta arī citās valstīs. 1.gs.p.m.ē. izplatījās Grieķijā un Ķīnā. Lucerna ir viena no pirmajām kultūrām Oklahomā.
Kaut arī lucerna ir zināma ļoti sen, tās plašāka izplatīšanās un izmantošana bija tieši 19. gadsimtā. Lucernu jau ļoti sen izmanto tautas medicīnā Eiropā, Ķīnā un Indijā pie locītavu sāpēm, urīnpūšļa problēmām, augsta holesterīna līmeņa organismā, dažādām alerģijām un arī sievietēm pie neregulārām mēnešreizēm.
Diedzētas lucernas sēklas uzlabo gremošanas procesu, cistītu, reimatismu, podagru, kuņģa – zarnu trakta slimības, čūlas, mazasinību. Tās izvada no organisma sārņus un toksīnus, sekmē holesterīna un lipīdu līmeņa samazināšanos asinīs, saista un izvada no organisma kancerogēnās vielas, normalizē zarnu mikrofloru, lieto arī ārstējot saaukstēšanās slimības, veicina brūču dzīšanu, kā arī novērš sklerozi.
 Diedzēto lucernu sēklu dīgsti ir balta krāsā ar maigu un sulīgu garšu. Tās ir bagātas ne tikai ar minerālvielām, tajās ir daudz fosfora, dzelzs, cinka, vara, kalcija, mangāna, kālija, nātrija, sēra, kā arī C, E, B1, B2, B12, D, un K vitamīni. Ļoti vērtīgas ir arī tajās sastopamās pantotēnskābes, folijskābe un bioloģiski aktīvās vielas – biotīns, holīns, inozitols, karotīns, hlorofils un dažādas aminoskābes. Lucernas ir pārbagātas ar hlorofilu, to lietojot uzturā cilvēks kļūst vesels, stiprs, enerģisks līdz sirmam vecumam, pie tam pretestība infekcijām ir fenomenāla. Diedzētajās lucernu sēklās ir dabiski fermenti, kas ļauj organismam sašķelt un pēc tam uzņemt olbaltumvielas.

Sie ir vieni no salátiem, par kuriem drosi varu teikt- tik gardi, ka var arí méli norít)). Viennozímígi mani favorítsaláti. Noteikti, noteikti iesaku noméginát!

Nepieciešams: ( 4 porcijám)

250 g jauktu kreses salatu
200 ml (60 g) diedzētas lucernas
100 g sarkanā sīpola
50 g dateļu
70 g vīģu
50 g aveņu
50 g  kazas siera
 nedaudz olīveļļa
4 tējk. balzamiko etiķa
Sāls
Pagatavošana:

Sīpolu sagriež plānās garenās strēmelēs un apcep pannā ar 5 g eļļas. Pievieno uz pusēm sagrieztas dateles un vīģes. Visu samaisa un pievieno 1/2 glāzi ūdens. Visu nedaudz pasautē. Kad buljons sāk samazināties, pievieno balzamiko etiķi, nedaudz sāli un noņem no uguns. Pannā uz mazas uguns izkausē kazas sieru. Liek šķīvī kreses salātus un pārlej ar izkausēto kazas sieru un silto vinegretu. Pārkaisa salātus ar lucernas dzinumiem un avenēm.

Lai labi garso!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru