trešdiena, 2012. gada 12. septembris

Júras gliemezísi ar timiánu (chirlas con tomillo)


Spánu valodá katrai gliemju skirnei savs nosaukums- sie ir júras gliemezísi chirlas. Un, ká vairums júrasveltes, arí sie gliemezísi ir liesi un veselígi.

100 g édamás dalas satur tikai 47 kcal, tajos ir loti maz tauku- tikai 0,50 g un tie ir ípasi bagáti ar dzlezi, jodu, kalciju un selénu, visám neaizstájamajám aminoskábém un vitamúni klástu.

Chirlas dzívo Vidusjúrá un sastopamas arí Atlantijas okeáná. Veikala plauktos vibiezák sastopamas no Itálijas imortétás.

Péc izzvejosanas, ja "chirlám" nodrosina 0-5 grádu temperatúru, veikala plauktos tás spéj nodzívot no 2- 3 dienám. Ja péc noteiktá laika gliemezísi nav izpirkti, tos izvára un sasaldé vai saliek konsevos.

Ja pérk svaigas chirlas, galvená uzmaníba jápievérs tam, lai gliemezísi bútu dzívi. Otrs nosacíjums- izmérs un svars.  Ja gliemezísi bús viegli, tas nozímé, ka tie zaudéjusi údeni un bez údens tie dzívot nespéj. Vél svarígi, lai gliemezváli bútu ciesi noslégti un nebútu bojáti. Dazreiz gadás arí tá, ka arí dzíviem esot glizmezísi atver savus vácinus. Ja vácins atvérts, jápárliecinás vai gliemezis derígs- jáieliek ieksá papírs vai iegli jápieskaras ar naza galu- dzívs gliemezis uz to reagés.

Soreiz gliemezísus pagatavoju tá:

- 1 kg mazie júras gliemezísi chirlas,
- 5 salotes sípoli,
- 1 liels tomáts,
- páris timiána zarini,
- baltvíns,
- nedaudz ellas vai sviesta

Pagatavosana:

Gliemjus iemérc aukstá sálsúdení uz nepilnu stundu. Tas nepieciesams, lai tad, ja gadíjumá gliemí ir káds smilsu grauds, tas iznáktu árá.
Pa to laiku dzilá panná nelielá ellas vai sviesta daudzumá apcepj notírítus un gredzenos sagrieztus salotes sípolus. Kad sípoli apcepusies, pievieno vai nu sarívétu vai mazos gabalinos sagrieztu tomátu. pievieno timiána zarinus un maz mazliet apcepina tomátus.
Tad liek gliemezus un pievieno nedaudz baltvínu. Gliemezi atvérsies, bet baltvíns iztvaikos un  atdos savu garsu.
Kad gliemezi atvérusies, tie jau ir gatavi ésanai.
Pasniedz siltus.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru