svētdiena, 2012. gada 16. septembris

Júras gliemezísi (Cañadillas)


So júras velsu spániskais nosaukums ir cañadillas . Zinu arí, ka latíniski  nosaukums sím júras veltém ir Murex (Bolinus) brandaris. Tacu ká sauc latviski, atkal nezinu..nekur neatrodu.. Tapéc atkal sauksu arí sís júras veltes par mazajiem gliemezísiem.

Sie júras gliemezísi dzívo loti siltos smilsainos un dublainos Vidusjúras  údenos- pársvará sastopami Andalúzijas un Mursijas piekrasté, kur údens temperatúra ir visaugstáká. Sastopami arí dazás vietás Atlantijas okeáná.

 Senatné (3.gs. p.m.é) sie gliemezísi bija zelta cená- fenikiesi sís júras veltes izmantoja, lai no gliemja glotám iegútu tinti, kuru sajaucot ar sáli  ieguva károto purpura krásu, ar ko aukstmaniem (imperatoriem, karaliem un priesteriem) krásoja térpus.
Lai iegútu nepieciesamo glotu daudzumu vienas tunikas nokrásosanai, bija nepieciesami veseli 12 000 júras gliemezísi.. Tagad skaidrs, kapéc gliemezi bija zelta cená ! :)
 Un tikai dazus gadsimtus vélák sos moluskus sáka zvejot arí cilvéku patérinam.


Spánijá, Costabrava par godu cañaillas , júnijá ik gadu notiek gastranomiskais molusku  festiváls.


Sie moluski nav ípasi lieli- parasti to garums saniedz no 3- 10 cm un tie ir salídzinosi viegli.

100 g cañadillas satur 89 kca, kas ir visvairák no visám júras veltém.

Cañadillas ir neparsti gardas júrasveltes un ísta delikatese júras velsu cienítájiem.




Cañadillas ir loti vienkársi pagatavot.

Nepieciesams:

- cañadillas,
- sáls,

Pagatavosana:

Sákumá moluskus iemérc sálsúdení un lauj, lai tie nedaudz nostávas, ik pa laikam mainot údeni. Kad júrasveltes tíras, tás párber katlá, pielej 2 x vairák údeni unpievieno sauju sáli. Kad údens uzváras, no tá bríza vél vára aptuveni 15 minútes.
Péc tam nokás.
Ká ést? Ar irbulíti (zobu bakstámo) aizker aiz míkstuma un pavelk.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru