trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Júras velsu spageti


Ar algém mana draudzíba aizsákás jau agríná jauníbá, kad reiz dávaná sanému uztura bagátinátáju- alges. Neatceros vairs kas tás bija par algém, turklát alges bija kaiminu lietuviesu bio aptiekas produkts. 
Alges bija diezgan síki sasmalcinátas un iepakotas drogu pudelíté. Man ieteica tás likt klát salátiem, zupám un tá arí daríju. Tá bija mana pirmá draudzíba ar júras produktiem.
 Alges ir patiesám trakoti veselíga un ticiet man-loti garsíga júras zále. Bez tam algu ieklausana uzturá palídz mums palikt veseliem un veselus padara vél veselákus :)) Patiesám! 

Sí recepte man tapa spontáni atverot ledusskapi un raugoties ko lai pagatavo sátígajás brokastís. 
Viennozímígi- sádi pagatavots édiens ir nevis garsígs, bet gan loti, loti garsígs!!! ..nemaz nerunájot par tá lietderígumu veselíbai.

Vajadzígs:

- spageti  formas alges,
- spageti  formas surimi,
- nedaudz kúpináta lasa,
- nedaudz sípols

Mércei:

- maz mazliet olívella extra virgen,
- citrona sula,
- júras algu údens

Pagatavosana:

Alges sákumá iemérc údení uz 15 minútém. Tad, saskaná ar instrukciju, kas norádíta uz pakas, vára 20- 25 minútes (es gan tás parasti tikai nedaudz apváru).

Kad alges izváríjusás, tás nokás, sajauc ar surimi.
Sagriez sípolu, lasi un pievieno nedaudz olivellas, citrona sulu un udeni, kura mercejas un varíjás alges. Visu sajauc un ar so mérci párlej algu- surimi spageti. Samaisa un gatavs!


Ir diezgan plass klásts ar édamo algu sugám. Sís bildé redzamás ir  Himantahalia Elongata (latíniski) un Espagueti de Mar (spániski), kas latviski nozímé júras spageti.

Un te varétu saraksít garum garu izklástu par to, kapéc alges ir tik labas. Isumá runájot, alges ir loti bagátas ar jodu, kas man (un ne tikai man) loti pietrúka dzívojot Latvijá.
Alges ir loti bagátas ar olbaltumiem, kas ir 25 % sausná, turklát ir algu sugas, kuras satur pat 50 %.
Tas nozímé arí to, ka músu organisms sos olbaltumus sagremo 4-5 reizes átrák neká dzívnieku uzcelsmes , turklát algés nav holesterína, piesátináto tauku, sintétiskie hormoni, pesticídi, antibiotikas un vél sazin kas.

Alges ir diétisks produkts, seviski tás ieteicamas ieklaut uzturá augsanas periodá, grútniecém, diabétikiem, ká arí tiem, kas cies no aizcietéjumiem.Algém piemít pretiekaisuma iedarbíba un tás ir cempiones imunsistémas regulácijas procesos un tás uzlabosaná.
Runájot par vitamíniem, alges ir bagátas ar  C, E, B grupas un provitamīnu A. 
 Ja kāds vēlas palielināt attiecígo  vitamīnu, tad ieteicams ieteicams lietot neapstrādātas aļģes. Man, pieméram, tás loti garso uzgrauzt tápat- nemércétas un nevárítas. 
Vairums aļģém parasti ir augstāks E vitamīna procents nekā kviešu asnos. Šis vitamīns ir būtībā līdzeklis pret šūnu novecošananos + novērš brīvo radikāļu veidošanos. Aļģes ir arī viens no bagātākajiem pārtiku provitamīnu vai beta karotīnu. Vitamīns ir nepieciešams redzes, augsanas procesá, vajadzígs arí un kaulu un audu attīstībai, aizsargā ādu un gļotādu, palielina izturību pret infekcijām un darbojas arī pret brīvajiem radikāļiem. 
 Minerālvielas un mikroelementu klásts arí ir plass, seviski alges ir bagátas ar kalciju, dzelzi, nātriju, magniju, fosforu, potáziju.
Un vél svarígi- údeni, kurá mércéjás un pécák váríjas alges, nekádá gadíjumá árá neliet, jo arí tajá koncentréjas minerálvielas. No sí skidruma var gatavot tálák zupas, buljonus un téjas.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru