svētdiena, 2013. gada 6. janvāris

Mídijas ar sípoliem, baziliku un oragano


Vislabák svaigas mídijas ir iegádáties sezonas laiká- tad to édamá dala ir seviski liela ir garsíga. Priecé arí cena, piem.,  nu jau vairákas dienas spánu lielveikalá "Mercadona" svaigás mídijas kilogramá maksá tikai 50 centus.
Bet ká zinát, kad mídijám ísti ir sezona un  kad tás bús visgarsígákás,jo svaigas tás nopérkamas cauru gadu. Vietéjie teic, ka tad, ja ménesa nosaukumá ir "r" burts, tad arí Vidusjúras údenos zvejotás mídijas bús lielas un garsígas 
Tiesám tá arí ir, atskiríba starp sezonas un nesezonas mídijám ir ievérojama. Tádad sezona: janváRis, febRuáRis, maRts,apRílis, septemBris, oktoBris, novembRis un decembRis. 

Sádi pagatavotas garso vienkársi lieliski!!!

Vajadzígs:

- mídijas,
- sípols,
- baziliks,
- oregano
- nedaudz olívella vai sviests,
- sausais baltvíns,
- kiploka daiva

Mídijas nomazgá, notíra un tvaicé (var arí várít, bet tvaicéjot vél bagátígáka garsa). Kad mídijas atvérusás, tám nonem vienu vácinu.
Pa to laiku panná ellá vai sviestá apcepj  sagrieztu sípolu un kiploka daivu. Kad sípols zeltains un teju gatavs, pievieno mídijas, garsvielas (izmantoju sausás garsvielas) un baltvínu. Uzgriez uz lielu uguni un gaida, kad víns iztvaikos. Péc tam pievieno nedz buljonu, kurá tvaicéjás mídijas un nedaudz  ietumé ar miltiem vai kukurúzas cieti.
Buljonu lej tik, cik skidru mérci vélas un kukurúzas cieti pievieno attiecígi cik skidru/biezu mérci vélas.
Ja nepieciesama sáls, tad to pievieno (Vidusjúras mídijas jau ir pietiekami sálas).
Sádi var arí pagatavot mídijas, kas palikusas pári no iepriekséjás dienas. 

P.S. Lai izvairitos no saindesanas, gatavo tikai no tám  mídijám, kuru vácini ciesi noslégti. Tás, kuras pavérusás, atvérusás, kurám saplísusi vácini- jámet árá. 
Tápat arí édamas tikai tás mídijas, kas péc pagatavosanas (várísanas, cepsanas, tvaicésanas ir atvérusás. Tás, kuras neatveras, nekádá gadíjumá valá neplés!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru