piektdiena, 2013. gada 19. jūlijs

Arancini




Arancini ir sicíliesu virtuves édiens-sniega pikas lieluma krokete jeb rísu bumbina, kuras lielákoties taisa  apalas, bumbiera  vai oválas formas. 
Arancini var pildít gan ar malto galu, gan ar dárzeniem- spinátiem, mangoldu..Arancini éd gan ká uzkodu, gan ká pamatédienu, jo rísu bumbas ir sátígas. Sicílijá arancini tiek tirgoti arí uz ielas ká átrá uzkoda.

Kad músmájás viesojas víra radi, arancini tiek taisíti lielos daudzumos un tad vairák neká pusi saliekam saldétavá. Izdevígi, jo péc tam, kad atkal sagribas arancini, atkrít tos gatavot no jauna, tik vien ká iznemt no saldétavas un uzcept.
Vél varu piebilst, ka arancíni nav obligáti jápilda ar malto galu, tikpat labi var pildít arí ar dárzeniem, man  patík arí ar spinátiem. Tápat arí arancini al ragú  var bút visádas variácijas- klát var likt mocarellas tipa sieru un taml.


Rísu masai vajadzígs:
(Kopá sanák 15 arancini)

- skipsna safrána,
- 500 g rísu,
- 3 olu dzeltenumi,
- 100 g  parmezána vai pekoríno siers,
- 30 g sviests,
- sáls péc garsas

Pildíjumam:

- sáls,
- melnie pipari,
- puse sípola,
- sarkanvíns,
- 80 g zalie zirnísi (svaigi vai saldéti),
- 40 g tomátu koncentráts,
- 100 g mocarellas tipa siers, sagriezts strémelés,
- 25 g sviesta,
- 150 g maltá gala (liellops vai cúka, vai jaukta),
- 1 téjkarote virgen extra olivella

Panésanai:

- rívmaize,
- 2 lielas olas

Cepsanai:

- saulespuku vai káda cita ella

Pagatavosana:

Sálsúdení novára rísus (1:2), lídz údens pilnígi uzsúcas. Nem nedaudz karsta údens un  izskídina tajá safrána pulveri (ja ir dríksnas, tás saberz piestá), samaisa un pievieno olu dzeltenumus. Iegúto masu pievieno rísiem un visu labi samaisa, lídz rísi ieguvusi skaisti dzeltenu nokrásu. Péc tam pievieno rívétu sieru un atkal samaisa. Nem lielu skívi un ar pirkstiem nospiezot, izliek tajá rísus (no skívja pécák bús vieglák rísus panemt) un atdzesé.
Pa to laiku taisa pildíjumu. Ja ir jau gatava bolonesas mérce, tad tai atliek pievienot tikai zalos zirnísus. Ja ne, tad játaisa pasam un sis ir viens no átrajiem bolonesas mérces pagatavosanas veidiem.
Tátad, taukviekvielás apcepj sagrieztu sípolu, pievieno malto galu, tad vínu un gaida, lídz víns iztvaiko. Pievieno tomátu koncentrátu,~ glázi údens, sáli un piparus. Sauté aptuveni 20 minútes uz vidéjas uguns, beigás pievieno zalos zirnísus un vél nedaudz pasauté lídz zirni míksti.
Sagriez sieru.
Tad nem atdzisusos rísus- ieliek plaukstá un ar karoti liek pildíjumu- bolonesas mérci ar zirnísiem+ sagrieztais  siers un augsá liek atkal rísus un tad uzmanígi ar rokám aiztaisa ciet rísa piku.
Tad arancini liek sakultá olá, péc tam rívmaizé un tur kártígi izvilá (var ar rokám apbért ).
Cepj sakarsétá ellá ( ~180 grádos) aptuveni 4 minútes.

Pasniedz karstus.






2 komentāri:

  1. Vai nav tā, ka arancini var pagatavot arī citādi - es tikko no Sicīlijas, tur ēdu tādus (tiesa bezgaļas)ar spinātiem, kuri nebija pildīti - t.i. apkārt rīsi bet pa vidu pildījums. Viņi bija viscaur vienādi - man radās iespaids, ka pagatavošana ir līdzīga kā risoto, ko pēc tam sataisa bumbiņās un cep?

    AtbildētDzēst
  2. Sveika, Laine, já,tas process ir táds par kádu Tu raksti- novára rísus (bet ne ká uz risoto, jo sajá gadíjumá rísiem vajag labi absorbét údeni), tad sapilda (gala, dárzeni..), sataisa bumbinas, sapané un cep ellá. Un, ja vidú spináti, tad jau arí ta ka skaitás pildíti

    AtbildētDzēst