ceturtdiena, 2012. gada 14. jūnijs

Olives ar kiplokiem un oregano





Visa Vidusjūras apkārtnes kulinārija balstās uz olīveļļu. Pat visizsmalcinátákajos desertos nereti tiek ieklauta olívella. Tā satur «ilga mūža noslēpumu», jo uzņēmusi sevī saulstaru zeltu, jūras šļakatu zaļumu un jūras vēju svaigumu.

ASV zinātnieki atklājuši, ka olīveļļa palīdz cīņā pret vēzi un novecošanu, tā pasargā mūsu DNS no bojājumiem, kas var rasties visdažādāko faktoru ietekmē, nemaz nerunájot par páréjám dziednieciskajám olívellas ípasíbám.

Lai arí olívella ir kalorijám párbagáta  (10 g satur veselas 90 kcal!! ), tá ir loti, nu loti vértíga un arí garsíga (virgin) skirnes. Un galu galá, nevajag jau izést veselu burku, pilnígi pietiek ar mazuminu )).

 Arí músu májás, tápat ká teju katrá Vidusjúras májá,  vienmér ir olíves. Protams, tás var ést tápat- no burkas iznemtas, bet var arí dazádi pagatavot, kas garsu kárpinám liks saukt urrá!  Sádi pagatavotas olíves éd ká tapu (uzkodu), ir ideáls starteris,  ká arí var pievienot salátiem.

Es parasti nopérku 2 l ar olívém un tad samarinéju ilgákam laikam, lai katrreiz nav játaisa no jauna. Piebilísu, ka sádi pagatavotas olíves var ilgi uzglabát.

Lúk, viens no olívu pagatavosanas veidiem, kuru iecieníjusi músu gimene.

Nepieciesams:

- 250 g olíves ( péc izvéles, més esam iecieníjusi zalás ar visu kaulinu, kas marinésanas procesá ir ieplaisájusas),
- 3 édamkarotes olívellas ( virgen extra),
- 3 édamkarotes vínogu vína etikis,
- 3 kiploka daivas,
- 3 téjkarotes oregano (raudenes)

Pagatavosana:

Kiploku loti síki sakapá vai izspiez caur kiplokspiedi. Trauciná saliek olíves, kiploku, olívellu, vínogu etiki, oregano. Uzliek traucinam váku un energiski sakrata- tá, lai viss smuki sajauktos. Vislabák, ja sádi pagatavotas olíves nostávas- ká minimums 2-3 st., lai tás kártígi ievelkas ar garsvielám.

¡ Buen provecho!







2 komentāri: