sestdiena, 2014. gada 14. jūnijs

Darzenu sacepums jeb variacija par caponata alla siciliana


Kad galigi nav laika stundam stavet virtuve un gatavot, tad  domaju,ko lai pagatavo tadu,kas deretu ilgakam laikam. Ara ir vasara un man gribas kaut ko vieglu un no darzeniem. Pirmais kas nak prata ir,ka japagatavo siciliesu kaponata caponata. Kaponatu es saucu par darzenu vinigretu,kas edams gan sita,gan auksta veida.Tacu nav man soreiz ledusskapi visi kaponatai paredzetie darzeni, uz veikalu skriet pec selerijas negribas,tadel varieju,iztiekot bez selerijas kata un klat lieku to, ko kaponatai parasti klat nelieku, t.i., sampinjonus un cukini. Iznakums ari labs,tacu jaatzist, ka man pietruka selerija, jo  ta piedod  ipasu garsu,tadu ipasu darzenu skabuminu, ko nedz ar citiem darzeniem, nedz ar kaut ko citu ara nevar dabut (runa iet par garsas niansi :) )
Sis darzenu sacepums edams gan silta,gan austa veida un ledusskapi uzglabajams vairakas dienas. Liekams gan uz maizes, gan jaucams ar pastu,risiem,kartupeliem..ideali sapas ar zivim,olu, galas edieniem..vai edams tapat bez neka. Tiesam ideals gan ka pamatediens,gan ka piedeva.

Izmantoju:

- 4 baklazani,
- 2 cukini,
- 3 tomati,
- sipols,
- 6 kiploka daivas,
- 500 g sampinjoni,
- sauja melnas olives bez kauliniem,
- nedaudz maiga olivella cepsanai (tatad ne virgen extra),
- 2 edamkarotes kaperi,
- 6 edamkarotes avenu vina etika,
- tejkarote cukura

Pagatavosana:

Griez baklazanu uz pusem,tad velreiz katru pusiti uz pusem un sagriez nelielos gabalinos. Ja aizdomas,ka baklazans rugts, tad liek to salsudeni uz 15- 20 minutem, jo salsudens "izvelk" rugtumu,ja tads ir. Panna liek pavisam nedaudz olivellas un uz lielas uguns,ik pa laikam apmaisot apcepj sagrieztos baklazanus.  Es cepu 2 piegajienos,lai no si daudzuma izceptos vienmerigi. Kad viss sacepts, rezerve.
Talak sagriez cukini un tapat ik pa laikam maisot uz lielas uguns apcepj ari to.Rezerve.
Talak apcepj kiploku un sipolu.Kad apcepusies,tad pievieno sagrieztas senes. Kad udens iztvaiko, liek sagrieztus tomatus un nedaudz cukuru,ja vajag,ari sali un piparus.Liek ari sagrieztas olives un kaperus (ieprieks noskalotus zem tekosa udens). Pievieno avenu etiki un talak klat liek rezerveto baklazanu un cukini. Visu samaisa un vel kopa pasaute lidz garsas sajaukusas un avenu etikis iztvaikojis.




2 komentāri:

  1. Pilnīgi siekalas saskrēja mutē! :D Jāskrien pēc baklažāniem, kaperiem un olīvām :D

    AtbildētDzēst
  2. Pilnigi noteikti,jo ir ta verts! :) :)

    AtbildētDzēst