ceturtdiena, 2015. gada 16. aprīlis

Spaghetti aglio e olio (Spageti ar kiplokiem un ellu) Italu edieni


Spageti ar ellu un kiplokiem agrak skaitijas Neapoles nabadzigo lauzu ediens, jo ediena pagatavosanai bija nepieciesamas tikai dazas sastavdalas, kas neparprotami bija  katrá neapoliesa virtuvé. Spageti, ella,kiploks,cili un pétersíli- tas ir sís receptes pamatá.

Ediena pagatavosana tiesam neprasa daudz lídzeklus, bet rezultáts ir táds,ka garsas ziná sádi pagatavoti spageti var izkonkurét arí visdárgáká restorána vissmalkáko un dárgáko makaronu mérci.

Atzísos,ka májás loti biezi gatavoju spageti péc sís receptes jau daudzu gadu garumá.Jo garso visiem. Recepti aizguvu no savas víra mátes, kura arí médza galdá celt so pastu.

Un, kad jautáju saviem Latvijas cieminiem,kuriem jau esmu arí  agrák pasniegusi so édienu-un,ar ko jús sodien gribétu pastu? Tad biezi man saka: "Vai varétu ar kiploku un ellu? "

Vajadzígs:

- spageti,
- olívella,
- cili pipars,
- sáls,
- pétersíli,
- páris kiploka daivinas 

Pagatavosana:

Karstá údení,kurá pievienota sáls liek spageti un novára lídz "al dente" (praktiski gandríz gatavi).
Panná lej sluku olívellas un uz vidéjas uguns apcepj ripás sagrieztas kiploka daivas. Kiploku daivu skaits atkarígs no tá,cik stipru  kiploku garsu vélas, jo ella loti labi to uzsúc. Kiploka daivas viegli apzeltina brúnganas un pievieno piestá saberztu cili piparu. Visu samaisa un  mérce jau gatava.
Pievieno nokástos spageti, visu panná rúpígi apmaisa.Liek skíví,párkaisot ar sasmalcinátiem pétersíliem un rívétu parmezána sieru.
Ja nav svaigipétersíli, loti garsígi ir,ja pievieno mércé (péc kiploka apcepsanas) sausus vai sasaldétus péterílus (bet tádá gadíjumá iem jábút loti síki sakapátiem).



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru