sestdiena, 2015. gada 11. aprīlis

Rodaballo con patatas al horno (Krásní cepta akmenplekste ar kartupeliem)


Akmenplekste ir tá pati plekste jeb bute,kas apdzívo Eiropas Atlantijas okeána piekrasti un Vidusjúru,ká arí sastopamas citos músu planétas údenos. 
Veikala plauktos Vidusjúrá  dzívojosás butes ir árkártígs retums. Vispirms jau tádél,ka busu Vidusjúrá nav daudz. Tápéc Spánijá akmenplekstes tiek audzétas,pie kam lielos daudzumos gan iekséjam tirgum, gan eksportam. Arí  Francijá un Anglijá audzé akmenplekstes, tomér par galveno ES razotáju ir kluvusi Spánija, jo ípasi Galícijas regions.   Jasaka,ka akmenspleksu audzésana ir diezgan ilgs un sarezgíts process, kur tiek  laisti gan Vidusjúras údeni, gan zivis tiek sargátas no tiesiem saules stariem un visádi citádi no zivs audzésanas speciálistu puses konrtoléts un uzraudzíts. Un, lai zivis sasniegtu pircéju "pieprasíto" svaru (1,2-1,5 kg), ar zivtinám "nemties" nepieciesami lídz pat 36 ménesi. Tas arí ir viens no iemesliem,kádél zivs nav ípasi léta.

Akmenplekstém ir loti maiga garsa un nav daudz asaku..Arí to tírísana neaiznem daudz laika.Nu labi,tagad jau veikalá péc pircéja luguma zivis iztírís un sagriezís ká vien vajadzígs:)Cik atceros no bérníbas, Latvijá plekstes,vismaz agrák, nebija tik lielas (bet arí te pieejamas dazáda izméra).

Dazás uzturtabulás akmenplekstes uzturvértíba gan atskiras, vienas tabulas noráda,ka zivs satur 82,5 kcal, tátad ir liesa zivs, bet tai pasá laiká citas tabulas noráda,ka akmenspelkste ir vidéji trekna zivs un 100 g satur 102 kcal.  Plekstes satur 16 g proteína un 3,6 g tauku ( 100 g),ká arí bagátas ar B grupas viramíniem,dzelzi.
Soriez gatavoju akmenpleksti krásní kopá ar kartupeliem. Ja pirms tam kartupelus apcepj uz pannas ellá,kopá ar sípoliem,sanák loti sátígi un víriesi sajúsmá. Ja grib "vieglák",tad otra opcija ir pirms zivs ievietosanas krásní novárít kartupelus ar mizu un tad sagriezt diskos un likt cepeskrásní kopá ar zivi. Bús daudz reiz liesák, nebús smaguma sajúa kungí  péc ésanas, kas nereti rodas,édot oglhidrátus,kas bagátígi cepti ellá, kopá ar olbaltumiem, atskirsies tikai garsas nianse. Jebkurá gadíjumá ir nepieciesams labs un garsígs zivs buljons,kas Spánijá plasi pieejams. Es izmantoju izlejamo buljonu- dabígu un aromátisku,bez konservantiem un citám neveselígam piedevám.

Vajadzígs (4-6 personám):
- akmenspekste (ap 1.300g),
- 3 sipoli,
- 2 tomáti (cietas konsistences),
- lauru lapa,
- 80 ml baltvíns,
- 300 ml zivju buljons,
- kiploks un svaigi pétersíli (sasmalcináti),
- olívella,
- sáls un melnie pipari

Pagatavosana:

Panná lej ellu un kad tá karsta, apcepj diskos sagrieztus kartupelus un gareniski sagrieztu sípolu. Ar rokám sasmalcina lauru lapu un pievienon arí to,garsai un aromátam.Cepj uz nelielas uguns,ar váku,lídz zeltainai nokrásai.
Otrs variants ir novárít kartupelus ar visu mizu un kad gatavi sagriezt diskos.
Cepamajá plátí izliek kartupelus un sípolus, pa vidu liekot buti.Buti ieprieks ieziez ar sáli un svaigi maltiem pipariem.
Sagriez uz izliek arí tomátus. Pievieno sáli péc garsas.
Kad viss izlikts uz pláts, pievieno baltvínu un zivju buljonu.
Cepj sakarsétá cepeskrásní 200 grádos aptuveni 25 minútes.
Kad gatavs,iznem pláti un apklaisa édienu ar kiplokiem un pétersíliem.






2 komentāri:

  1. Burvīga zivtele! Vai pie jums tur pārdod izlejamos buljonus? Tā kā pienu tirgū?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Veikalos ne,sanitaras normas neatlauj! :) Bet veikalos plasa izvele tetrapakas(ka sula) tiek pardoti zivju buljoni (ari vistas).

      Dzēst