svētdiena, 2013. gada 21. aprīlis

Sfinge di San Giuseppe (Svétá Jázepa "ponciki")


Tipisks sicíliesu saldais, kas galdá tiek celts Svétá Jázepa diená.
Deserts ir no plaucétás míklas un míkla nedaudz atgádina spánu jeb Pirineju véja bumbas.  Es nosmejos un saku, ka sis ir sicíliesu véja bumbas, kas atskiríbá no Pirineju véja bumbám cepjot tomér nerinko - lai arí plaucétá míkla, ingredienti katrá recepté tomér savádáki. 
Tradicionáli sfinge di San Guiseppe tiek pildítas ar ricotta krému, kam klát pievieno sokoládes gabalinus,  sukádes un  rotá ar pistáciju riekstiem, sukádém (sacukurotiem kirsiem, sacukurotám apelsínu mizinám u.taml.). Man diemzél nebija májás sacukuroti augli, tádél rotáju vienkársi ar púdercukuru un zemeném.

Míklai ( 20 bumbinám):

- 1/4 l  údens,
- 200 g miltu,
- 65 g sviests,
- 5 olas,
- 3,5 g sáls,
- ella cepsanai 000

Pagatavosana:

Katliná liek údeni, pievieno sáli, liek sviestu un uzvára. Kad sviests izskídis, pievieno miltus. Tos liek visus uzreizi, viená ráviená. Visu kártígi samaisa un nonem no uguns. Míklai ir jáatlec no katlina.
Míklu atdzesé un tad pa vienai liek ieksá olas.Visu loti kártígi maisa, lai míkla labi absorvé pievienotás olas. Tikai tad, kad míkla uzsúkusi olu, pievieno nákamo. 
Katliná uzkarsé ellu. Svarígi, lai ella nav pa karstu un nav par aukstu, ja bús pa karstu- bumbina piedegs un neizcepsies no iekspuses, bet ja bús par aukstu, tad nekas nesanáks. Ellai vajadzétu bút 160 grádus karstai, kas uz manas elektriskás plíts ir ciparins Nr. 7. 
Kad ella sakarsusi, ar divu karosu palídzíbu liek ieksá míklu. Jáatceras, ka míklas apjoms ellá trískársojas,tapéc nevajag likt ciesi.
Bumbas cepj no abám pusém kaut kur 10 minútes, lídz tás gatavas un izcepusás arí no iekspuses.

Pildíjumam:

- 600 g ricotta,
- 180 g cukurs,
- 50 g sokoládes (skaidinas, pérlítes vai vnk sarívéta)

Sablenderé ricotta un tad samaisa ar cukuru, pievieno sokoládes pérlítes. 
Péc tam vai nu párgriez sfinge uz pusi un sapilda ar kremu vai no apaksas uztaisa cauruminu un sapilda ar konditorejas sprici.Es izvélos pirmo variantu.
Apber ar púdercukuru un dekoré ar sacukurotiem augliem, pistácijám( es ar zemeném).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru