trešdiena, 2013. gada 9. janvāris

Panna cotta ar maza ogu mérci


Panna cotta ir tipisks Itálijas Pjemontas regiona deserts. Deserts ir tik garsígs, ka átri izplatíjies ne tikvien pa visu Itáliju, bet arí aiz tás robezám.
Burtiská tulkojumá panna cotta nozímé váríts krems. Parasti to gatavo no saldá kréjuma, cukura un zelantína. Garsai tiek pievienota vanila. Panna cottu var pasniegt gan ar ogu mérci (man skiet, tas ir visizplatítákais veids), gan ar karamelu, vanilas, sokoládes... mércém.
Itálu panna cottas garsa lídzíga klasiskajiem spánu flaniem, tikai panna cottai ir izteiktáka piena garsa un pateicoties zelentínai nedaudz savádáka tekstúra.

So desertu var pagatavot treknu, vidéji treknu un pavisam  liesu. Liesajá variantá panna cotta gatavo no liesá piena un trekná saldá kréjuma vietá liek vai nu trekno pienu vai mazkaloriju saldo kréjumu un cukuru aizstáj ar kádu figúrai draudzígu saldinátáju. Tápat arí dekoram putu kréjumu aizvieto ar lieso chantilly kremu un zelantina vieta liek agar agarr.


4 porcijám nepieciesams:

- 4 pláksnítes zelantína (8 g),
- 250 ml  saldais kréjums (tauku saturs 35 %)
- 250 ml  piena (3,5 %)
- 1 vanilas páksts vai vanilas aromáts
- 130 g cukura

Pagatavosana:

Zelantínu izkausé aukstá údens peldé. Kastrolítí liek karséties saldo kréjumu un pienu, pievieno vanilu, saldinátáju. Uzkarsé lídz várísanás temperatúrai, tad samazina uguni un vára uz pavisam mazas liesminas aptuveni 10 minútes.
Beigás pievieno izskídináto zelantínu un kártígi samaisa. 
Salej iegúto masu nelielos traucinos un liek ledusskapí aptuveni uz 6 st.



Ogu mércei:

Izmantoju sasaldétas meza ogas. Katliná uzvára údeni, pievieno cukuru vai citu saldinátáju, kukurúzas cieti (var arí agar agar). Visu samaisa, lai nav kunkuli un cukurs izskídis. Tad liek ogas un maz- mazliet uz lénas uguns pavára(kádas 2 - 3 minútes), lai ogas atsalst (es liku ieksá sasaldétas), bet nepárvára, citádi ogas izskídís.

Pasniedz iznemot panna cotta no traucina, párlej ar atdzeséto  meza ogu mérci, dekoré ar saputotu putu kréjumu un fizáli.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru