svētdiena, 2012. gada 13. maijs

Greifrútu tereré


Tereré ir indiánu dzériens (téja),kas ir loti populárs Latínameriká un savá ziná arí Spánijá.Tereré pagatavo no YERBA MATE (auga maté). Dzēriens ir nedaudz rūgts ar saldenu piegaršu.
Un tá,MATE tējas vērtīgo īpašību spektrs ir ļoti plašs. Mate sastáv no 24 veida vitamīniem un minerālvielām, 15 aminoskābes un bagātīgu antioksidantu veidiem.
Tējai ir uzmundrinoša iedarbība, tā mazina apetīti, palīdz koncentrēties un atgūt spēkus pēc smagas fiziskas slodzes. Tas ir saistīts ar mateīnu (Metil Xantine). Šī viela darbojas kā kofeīns – tonizē ķermeni, dod spēku un enerģiju. Taču atšķirībā no kofeīna mateīns nepaaugstina asinsspiedienu un nepaātrina sirdsdarbību. Pateicoties mateīnam, MATE tēja uzlabo imūnsistēmu un paaugstina organisma izturību pret vīrusu infekcijām.
MATE pozitīvi ietekmē kuņģa un zarnu traktu un palīdz ārstēt nieru un urīnceļu slimības,samazina risku saslimt ar vézi.Tā lieliski attīra asinis un asinsvadus no holesterīna,samazina bada un estgribas sajutu,dod energiju un mozumu,pacel garastávokli un koncentrésanás spéjas,veicina atraktívu komunikáciju. Matē paaugstina arī vielmaiņu un samazina pienskābes daudzumu muskuļos, tāpēc ieteicams to dzert pirms un pēc treniņiem. Zálu razotáji MATE ieklauj novájésanas kapsulás.

Jāatzīmē, ka indiāņi ar MATE faktiski varēja aizstāt pārtiku, jo īpaši ilgstošu pārgājienu laikā. Tas iespējams tāpēc, ka MATE satur daudz cilvēka organismam nepieciešamo vitamīnu un mikroelementu:
• B vitamīni, A, C, E,
• tanīns,
• karotīns,
• biotīns
• nikotīnskābe, pantotēnskābe, sālsskābe,
• magnija, kalcija, dzelzs, nātrijs, kālijs, mangāna, silīcija, fosfāti, sēra maisījums.

Tējas veikalos tiek piedāvāti trīs matē paveidi – zaļais, grauzdētais jeb melnais un aromatizētais. Jāpiebilst, ka īsti matē dzērēji atzīst tikai zaļo, tas ir bagātāks garšā un arī veselīgo īpašību tajā vairāk. Lai sāktu baudīt šo dzērienu, nepieciešams iegādāties aksesuārus – kalabasi un bombidžju. Kalabase ir no ķirbja taisīts (sastopami arī no koka grebti vai arí no sudraba) apaļš trauciņš, kurā šo dzērienu gatavo, bet bombidžju – metāla caurulīte-salmiņš, caur kuru dzer tēju. Tā viens gals ir veidots kā sietiņš, lai līdz ar tēju nenāktos dzert arī tējas biezumus. Trauciņā jāieber aptuveni septiņas karotītes matē biezumu, ko aplej ar karstu ūdeni (70 grādu karstu). Tēju var sākt dzert nekavējoties. Kad trauks iztukšots, biezumus aplej ar aizvien jaunu ūdens devu, kamēr vien saglabājas dzēriena garša.
Tacu Dienvidameriká MATE dzer arí no greifrúta. Sádi pagatavota téja pasargás gan no gripas,gan arí palídzés iegút un saglabát slaidu kermeni. Turklát no greifrúta MATE garso vienkársi lieliski!!! Tiesám vérts paméginát so téju arí no greifrúra!




- 2-3 téjkarotes yerba mate,
-udens (aptuveni 70 gradus karsts),
-saldinátájs (ja nepieciesams)

Pagatavosana:

Ar asu nazíti nogriez greifrútam augséjo dalu un daléji izgrebj míktumu (nedaudz míkstuma jápaliek).Liek aptuveni 3 téjkarotes MATE (skatoties no tá,cik liels ir greifrúts). Ja nepieciesams,pievieno arí saldinátáju.(Man, pieméram, neprasás,tápéc nekad nesaldinu téjas). Uzvára údeni lídz 70-80 grádiem un lej greifrútá.Gatavs! Nem bombidziju(metála caurulíti ar salminu, kurai galá sietins) un súc téju.Kad greifrúts tukss, pielej arvien jaunu údens devu,pievienojot arí greifrúta sulu,kas palikusi no míkstuma, kamér vien saglabájas dzériena garsa. Jāievēro tas, ka MATE tēju nedrīkst ievārīt ar verdošu ūdeni – tad tā zaudēs visas derīgās īpašības un garša būs nepatīkama. Ūdens temperatūrai vajadzētu būt ne augstākai par 80 grādiem Celsija.
 1 personai nepieciesams: - 1 greifrúts,

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru