svētdiena, 2012. gada 20. maijs

Siltais dárzenu vinigrets



Esmu cukini fane un drosi varu teikt, ka sie nu ir nudien  dievigi salati!!! Tos var est un est, un sada tipa salatus edot gala galigi neprasas. Skatijos, ko tad tadu satur cukini un izradijas, ka:

Cukini ir lielisks mangāna, kālija, C vitamīna, kā arī labs magnija, beta karotīna un šķiedrvielu avots, kas ir noderīgi sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanai. Kālijs un magnijs sekmē asinsspiediena pazemināšanos, savukārt C vitamīns un beta karotīns aizkavē holesterīna nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām, tādējādi mazinot aterosklerozes attīstību. Cukini esošās šķiedrvielas, folāti, C vitamīns un beta karotīns var pasargāt resnās zarnas šūnas no vēzi izraisošiem toksīniem. C vitamīnam un beta karotīnam ir antioksidantu īpašības, kas var būt lietderīgi iekaisuma slimību gadījumos (astmas, osteoartrītu, reimatiskā artrīta u.c.).
Arī varš, kas ir cukini, spēj mazināt reimatiskā artrīta sāpīgos simptomus...
1 mega lielai porcijai nepieciesams:
- 2 pavisam nelieli cukini,
- sauja pétersílu,
- sáls, pipari péc garsas,
- 2-3 t.k. citronu sula vai vínogu vína etikis,
- nedaudz virgen extra olívella

Pagatavosana:
 Nelielá ellas daudzumá, nepártraukti maisot, uz salídzinosi lielas uguns apcepj sagrieztu cukini. Cepj aptuveni 3-4 minútes. Sajá recepté cukini nevajag sautét lídz tas pilníbá gatavs. Tapéc tas ir nepártraukti jámaisa. Cukini ir tikai mazdruscin jáapcepj- péc konistences tam jápaliek cietam un kraukskígam. Aptuveni otrajá minúté pievieno citrona sulu vai etiki. Kad cukini apcepies, nonem no uguns. Pievieno smalki sagrieztus petersilus, pievieno sali, piparus, olivellu pec vajadzibas.  Garsígi ká silti, tá arí auksti.

Lai labi garso!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru