trešdiena, 2012. gada 30. maijs

Sénu kremzupa



Man loti patík sénot, tacu Spánija nu nekádá gadíjumá nav bagáta séném, kaut dazás vietás uz klints, kur aug priedém lídzígi koki, esmu maníjusi sviesta bekas(?)- tádas pavisam nelielas sénítes, ar tádu ká marlíti ieksá. Ar sím séném gan neeksperementéju, piedevám vél tás auga cela malá. Seit veikalos cauru gadu pieejami svaigá veidá nopérkami sampinjoni, autersénes, shitaki un  rudens sezoná arí kaut kas lídzígs rudmiesém. Tirgú sezoná esmu maníjíjusi arí baravikas un gailenes, tacu gailenes parasti ir tik sakaltusas un maksá tik augstu cenu, ka roka necelas tádas pirkt, kaut gan loti jau gribétos kádreiz sataisít arí gailenu mércíti! Ar konservétám séném ípasi neaizraujos- lieláká dala skiet bezgarsígas. Tacu biezi pérku saldétas sénes- tám gan ir lieliska garsa. Parasti izvélos saldétu sénu mix. Soreiz nolému pagatavot sénu biezzupu. Garsígi un sátígi. Lieliski garsoja kopá ar baklazánu cipsiem.

4 personám nepieciesams:

- 500 g sezonas sénes (man bija 250 g saldétu sén mix. un 250 g austersénes),
- 150 ml piens,
- 1 sípols,
- 1/4 l dárzenu vai vistas buljona,
- 1 édamkarote kukurúzas cietes,
- sáls,
- pipari,
- muskatrieksts,
- nedaudz olívella

Pagatavosana:

 Sípolu notíra un sasmalcina, un uz pannas apcepj. Kad sípoli zeltaini, pievieno sasmalcinátas sénes un uz lénas uguns turpina sautét, lídz údens iztvaikojis. Tad sák pievienot buljonu- pamazám. Vára uz nelielas uguns aptuveni 20 minútes un beigás sabledneré, pievienojot pienu un kukurúzas cieti. Vélreiz uzvára, pievienojot sáli,piparus, muskatriekstu. Ja vélas sénes gabalinos, tad iztiek bez blenderésanas.

Lai labi garso!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru