svētdiena, 2012. gada 2. septembris

Hummus


Hummus ir loti populárs édiens Tuvajos Austrumos, ieskaitot Izraélu, Palestínu, Libánu, Turciju, Griekiju, Síriju, Arméniju un Kipru, bet par hummusa dzimteni tiek uzskatíta sená Egipte.

Laika gaitá sená egiptiesu hummusa recepte nedaudz pamainíjusies, tacu vienmér paliek nemainíga viena proporcija- uz 500 g turku zirnu tiek nemti viena vai divas édamkarotes tahini, viena vai puse daivinas kiploka un puse citrona sulas.
Atkaríbá péc vélmém  hummusam var tikt pievienotas visdazádákás garsvielas- piem., kimenes, koriandrs. Tápat arí hummus var tikt papildináts gan ar sviestu, gan saldo kréjumu, sezama pastu un visádien citádiem labumiem.
Hummus nav vienkársi garsígs, tas ir loti garsígs ))

Ar ko ést hummusu? Arábu restorános to pasniedz gaidot pamatédienu un loti karstu kopá ar tikko ceptu maizíti.
Parasti hummusu pasniedz nelielos traucinos.

Vél hummus loti labi garso ar dárzeniem, pieméram svaigu dárzenu stienísiem (burkánu, gurki, papriku...), ká arí hummus lieliski sapas  ar  novárítu olu. Arí ar galas édieniem hummus iet loti labi kopá.
Hummusu var smérét arí uz maizes (ká sviestu).

Parékináju, ka klasiskajás hummusa receptés vienai personai ir 675 kcal. Tacu hummusu var pagatavot arí liesi, teju uz pusi samazinot kcal daudzumu.

Neesat garsojusi hummusu? Noteikti noméginiet!!!

Uzrakstísu divas receptes- gan hummusu síriesu gaumé, gan lieso hummusa pagatavosanas recepti.




Klasiskais síriesu hummus (4 porcijám)

- 500 g turku zirni,
- sáls péc garsas,
- 1 sauja pétersílu,
- 1 timiána zarins,
- 1 lauru lapa,
- 2 kiploka daivinas,
- 150 g sviesta,
- 250 ml svaigais kréjums,
- 1 édamkarote citrona sulas,
- 1 édamkarote olívellas,
- 1 téjkarote maltas kimenes

Pagatavosana:

Iemérc zirnus uz nakti aukstá údení (lai nákosajá diená tie átrák izvárítos). Nákamajá diená tos nokás. Liek kastroli, párlej ar údeni, pievieno téjkaroti sáli.
Nem garsvielas (timiánu, lauru lapu, pétersílus) un pieliek pie turku zirniem. Katlam uzliek váku un vára 1 stundu un 15 minútes kamér zirni míksti. Nokás.
Nomizo un sagriez kiploka daivas un kopá ar izvárítajiem turku zirniem sablenderé lídz viengabalainai masai.
Panná izkausé sviestu un pievieno svaigo kréjumu. Kad sák váríties, nonem no uguns. Pievieno turku zirnus, citrona sulu, olívellu sáli un piparus péc garsas.
 Ja vélas, papildus jau gatavu hummusu var párbért ar kimeném, sagrieztiem pétersíliem.
Pasniedz karstu un éd nekavéjoties!

 Liesajá variantá: (4 porcijám)

- 500 g turku zirni,
- 15 g sezama séklinas,
- 1/2 téjkarote kimenu séklinas (saberztas pulverí),
- 1 citrona sula,
- 120 ml  0% bezpiedevu jogurts,
- 20 g olívella
- sáls, pipari péc garsas,
- kiploka daiva, garsvielas péc izvéles

Pagatavosana:

Novára un nokás turku zirnus. Nem visas satávdalas un liek mikserí. Sablenderé lídz masa klúst viengabalaina. Ja masa ir párák kepíga, nepártraucot blenerésanu tai pievieno páris pilienus údens. Bet, ja masa ir párák údenaina un bez konsistences, tai pievieno páris turku zirnus.
Liesais variants gatavs!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru