svētdiena, 2012. gada 16. septembris

Kaktusbumbieris (Ficus-indica)


Kaktusbumbieris ir kaktusu dzimtes augs, kuram spánu valodá ir daudz nosaukumu- atkaríbá no kontinenta un valsts (nopal, tuna, chumbera, higuera de chumbo, pita, higuera de pala vai palera).

 Kaktusbumbieri plasi tiek kultivéti Meksiká, Peru, Spánijá, Itálijas dienvidos (Sicílijá), Maroká, Alzírijá, Egipté, Izraelá, Saúda Arábijá, Brazílijá, Cílé, Ziemeláfriká, Etiopijá, Eritrejá.

Kaktuss zied reizi gadá un tá augli var bút gan spilgi sarkaná krásá, gan báli dzelteni.
Nogatavojusies augli parasti sasniedz 5- 11 cm garumu , diametrá 5,5- 7cm un var svért no 43- 220 g.


Ar kaktusbumbieri tá pa ístam iepazinos pirms páris gadiem. Nolému iet "ogot"  kaktusbumbierus un  lielos, sulígos auglus plúcu plikám rokám.. Vírs jau nobrídinája, lai neaimirstu uzvelkt cimdus, bet es domáju, ka vins joko.. :)
Nu traki bija, jo lai arí acij it ká neredzamas, tomér kaktusbumbieri visur kláj smalkas jo smalkas adatinas, kuras saduras pluakstás ká skabargas un tad nu sápéja ne pa jokam!

Tapéc plúcot augli obligáti ir jávelk vai nu cimdi (vislabák ádas) vai augli jáplúc caur pabiezu dránu.



Kaktusbumbieri mums aug savvalá- neviens vinus ípasi nelasa- tie sakrít pie zemes un sapúst.


Sarautajiem kaktusbumbieriem nepietiek tikai ar nomazgásanu zem tekosas údens salts. Tie ir jámércé (piem., atstájot uz nakti) údení- lai mazás, neredzamás adatinas atdalás no augla.



Te nu vins ir- károtais kaktusbumbieris! Augliem piemít loti svaiga, maiga, salda garsa, es pat teiktu izsmalcináta garsa. Mums kaktusbumbieri loti garso un més tos édam tápat.
Edamas ir arí kaktusa lapas, tacu es neesmu méginájusi.


2 komentāri:

  1. Šie gan interesanti, nav dzirdēts ,ka ir tādi kaktusbumbieri!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja,sie patiesi interesanti kaktusa augli, kurus noteikti vajag nomeginat!

      Dzēst