svētdiena, 2012. gada 30. septembris

Solomillo de buey a la pimienta verde ( liellopa galas steiks ar zalajiem pipariem)




Nezinu vai pareizi nosaucu latviski so galas gabalu, bet domáts ir tas, kas atrodas uz muguras, starp apakséjám ribám, virs nierém. Spániski to sauc par solomillo.
Vispár spánu valodá (ká jau ístá vérsu zemé) katram galas gabalam, atkaríbá no tás vietas, kur tas atradies, ir savs nosaukums.
Arí pats lielais solomillo gabals tiek iedalíts síkák: la cabeza jeb galvas gabals, el rosario jeb rozukronis (citreiz arí sauc par sirds gabalu, galas gabals péc formas atgádina arí sirdi), el centro jeb vidus (centra)  gabals un visbeidzot beigu gabals la punta. 

Kcal skaits viena dzívnieka galai, atkaríbá no kurienes tas dzívniekam nácis, ir atskirígs.
Solomillo ir vismíkstáká, vissulígáká, visliesáká un arí visdárgáká liellopa gala, jo tás uz lielá vérsa kermena ir salídzinosi maz. 
100 g solomillo satur 103kcal (citás uzturtabulás minétas pat tikai 90 kcal).

Lai pagatavotu solomillo  4 personám zalajá piparu mércíté, nepieciesams:

- 4 steika gabali (solomillo),
- 2 édamkarotes zalie pipari (konservéti, savá sulá),
- 1 téjkarotíte malti baltie pipari,
- 1 téjkarote svaigi malti melnie pipari,
- 1 édamkarote olívella extra virgen,
- 0,5 dl galas buljons,
- 1 dl konjaks,
- 3 édamkarotes trekna svaigá kréjuma (der pat liesais vegetárais svaigais kréjums),
- sáls

Pagatavosana:

Samal svaigus baltos un melnos piparus, un ierívé ar tiem steika gabalus.
Uzkarsé panná pavisam nedaudz ellas (var arí apslakstít steika gabalus ar pavisam nedaudz ellas un tad cepjot tá vairs nav nepieciesama) un apcepj steika gabalus. Tad samazina uguni un turpina cept 5-8 minútes. Bútíbá cepj tik daudz, cik gatavu galu vélas.
 Atkaríbá péc vélmém cepj  crudo (jélu), medio (vidéji izceptu)  vai (bien hecho) pilníbá izceptu.
Kad gala izcepta, tai pievieno nedaudz sáli.

Tajá pasá panná, kur cepás gala, ar koka lápstinu nokasa nost to, kas pielipis pie pannas dibena. Pievieno buljonu, konjaku un kad uzvárás nonem no uguns, pievieno svaigo kréjumu un nokástus zalos piparus.  Lauj visam kopá nedaudz pacepties.
Liek steika gabalus pa skívjiem, párlej ar piparu mércíti un pasniedz karstus.









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