sestdiena, 2012. gada 7. jūlijs

Alioli (átrais klasiskais varinats)


Alioli ir tipiska Vidusjúras regiona mérce, kas izplatíta Vidusjúras regionos, salás starp  Itáliju un Franciju. Arí Ziemeláfrikas virtuvé ir lídzíga mérce, tikai to sauc toum.

Par alioli dzimteni tiek uzskatíta Sicílija-  tur so gardo mérci romiesu laikos ienesa egiptiesi un ar laiku alioli izplatíjás pa visu Itáliju.

Katalánu valodá alioli nozímé kiploku ella.
Bútíbá alioli tá pati majonéze vien ir, tikai ar pikantu kiploku garsu.
 Es, pieméram, esmu vienaldzíga pret majonézi, tacu turéties pretí alioli praktiski nav iespéjams..
Alioli var pagatavot arí bez olas, var olas vietá pievienot pienu, tápat arí garsai var pievienot nedaudz citrona sulas vai vínogu etiki- varinatu daudz.

Alioli biezi izmanto ká garsvielu dazádos édienos, alioli ideáli sapas ar zivím un vézveidígajiem. Francijá un Basku zemé iecieníts édiens ir menca ar dárzeniem alioli mércé. Mursijá savukárt iecieníti pikantie kartupeli ar alioli. Tápat arí Francijá biezi vien pasniedz ceptu kalmáru ar alioli mérci.

Alioli var smérét arí uz sitas, tikko izceptas maizítes, pieméram ar itálu fokacas maizíti alioli garso vienreizéji. To visu vél párliet ar svaigu tomátu mérci un garsu kárpinas vél ilgi dzied odu Vidusjúras alioli ))

Lai pagatavotu alioli 4 porcijám, nepieciesams:

- 1 ola,
- 1 kiploka daiva,
- 100 ml olívella virgen extra,
- skipsna sáls

Pagatavosana:

Trauká iesit olu, pievieno ellu, skipsnu sáls, notírítu kiploka daivu un to visu sablenderé lídz rodas viendabíga balta hemogéna masa. Gatavs!

Bon appetit!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru